Oma’s draadjesvlees van de bbq: Een vleugje nostalgie

Oma’s draadjesvlees van de bbq: Een vleugje nostalgie

Er is iets bijzonders aan het gerecht dat bij zoveel van ons herinneringen oproept aan gezellige zondagmiddagen aan de eettafel bij oma. De geur van sudderend vlees, het geluid van verhalen die rondgaan, en de onmiskenbare smaak van liefde die door elk ingrediënt heen sijpelt. Oma’s draadjesvlees is zo’n klassieker die warmte, traditie en smaak samenbrengt in één gerecht. Deze versie geeft een moderne twist door de kamado te betrekken, voor een extra laagje rokerige diepte. Trek je kookschort aan en laat de nostalgie tot leven komen!

Ingrediënten:

  • 1 kg riblappen of sukadelappen
  • Zout naar smaak
  • 1 blokje Bronckhorster rookhout (of ander rookhout naar keuze)
  • 1 pot runderfond
  • 1 liter runderbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • Een klein handje zwarte peperkorrels
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Blanche roux korrels (optioneel, voor het indikken van de saus)

Bereiding:

1.     Dep de riblappen of sukadelappen goed droog en bestrooi ze royaal met zout. Laat het vlees even op kamertemperatuur komen voor de beste smaak.

2.     Breng je BBQ naar een temperatuur van 200 graden met direct vuur. Voeg een blokje Bronckhorster rookhout toe voor die karakteristieke rooksmaak. Leg het vlees op de BBQ en bak het rondom bruin. Het vlees moet een mooie kleur krijgen, maar let erop dat het nog niet helemaal doorgebakken is.

3.     Plaats het vlees vervolgens in een Dutch Oven. Zet je BBQ naar 120 graden en leg de Dutch Oven op het rooster, zodat het vlees indirect gaart. Voeg de pot runderfond en de runderbouillon toe, samen met de blaadjes laurier, de zwarte peperkorrels en zout naar smaak. Het vlees moet goed onder het vocht staan.

4.     Laat het geheel 3 uur rustig stoven met de deksel op de Dutch Oven. Check af en toe of het vlees nog onder het kookvocht staat.

5.     Snipper ondertussen een sjalotje fijn.

6.     Na 3 uur voeg je de gesnipperde sjalot en het blikje tomatenpuree toe aan het kookvocht. Roer dit goed door en laat het vlees nog een half uurtje sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.

7.     Haal het vlees uit de pan en maak de saus naar wens dikker met behulp van roux korrels. Je kunt de saus zo dik maken als je zelf lekker vindt.

Geniet!

Oma's draadjesvlees is het perfecte gerecht voor iedereen die houdt van een rijke, hartige maaltijd met een vleugje nostalgie. Het vlees wordt zo zacht dat het letterlijk van het bot valt, en de smaak is een heerlijke combinatie van rokerigheid, kruiden en umami. Serveer het met je favoriete groenten of een goed stuk brood om de rijke saus op te nemen. Eet smakelijk!

Terug naar blog